Stop menstruatie-armoede

De 16-jarige Emily staat op het punt om te vertrekken naar haar beste vriendin wanneer zij er achter komt dat ze ongesteld is en er geen tampons of maandverband meer in huis zijn. Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen, die in armoede leven, is er thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Het mag in Nederland niet zo zijn dat je door menstruatie-armoede bijvoorbeeld niet naar school kunt en daardoor een les, proefwerk of examen mist. Bekijk de volledige video van de 16 jarige Emily.

Gratis menstruatieproducten via MUP’s 

Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen in Nederland die in armoede leven is thuis soms geen geld voor menstruatieproducten. Het Armoedefonds is een project gestart om menstruatie-armoede een halt toe te roepen. Wij doen dit door menstruatieproducten beschikbaar te stellen via MUP’s. MUP’s zijn uitgiftepunten voor gratis menstruatieproducten, maar worden ook steeds vaker breder ingezet om ook andere hygiëne- en verzorginsgproducten aan te bieden aan de minima. Een armoedehulporganisatie of initiatief kan MUP worden. Voorwaarde is wel dat de locatie laagdrempelig is, en de producten die zij ontvangen van het Armoedefonds, gratis aangeboden worden aan de minima. 

 

MUP worden?

Ben jij een locatie die laagdrempelig menstruatieproducten kan aanbieden? Heb je bijvoorbeeld een weggeefkast staan of wil je de producten ter beschikking stellen op het damestoilet in het buurtcentrum? Of kun jij op een andere manier zorgen dat de menstruatieproducten en andere hygiëne- en verzorgingsproducten aangeboden worden aan de minima? Meld je dan aan via onderstaand formulier*. 

* het uitbreiden van het aantal uitgiftepunten is een streven en alleen mogelijk als er voldoende financiering is. Bij een grote belangstelling werken wij met een wachtlijst.

MUP aanmeld­formulier

Adres(Vereist)
Afleveradres indien afwijkend
Vraag maandverband en tampons aan: 

Neem je deel aan het project en ben je goedgekeurd als uitgiftepunt (MUP) dan krijg je toegang tot de site waar je menstruatieproducten kunt aanvragen. Afhankelijk van de grootte van je organisatie en het aantal meiden/vrouwen dat je bereikt, stellen we 1 of meerdere pakketten beschikbaar. Het Armoedefonds streeft ernaar om al haar uitgiftepunten structureel te kunnen bevoorraden. Ben je een grote organisatie, dan kun je maximaal 4 dozen menstruatieproducten per maand aanvragen.  Als de producten op zijn plaats je een nieuwe aanvraag. Na goedkeuring van het Armoedefonds zal de aanvraag verder worden afgewerkt.

Via de knop hieronder kun je, mits je goedgekeurd bent als MUP, producten aanvragen.

Volg armoedefonds op social media