Veelgestelde vragen
Algemene vragen
Welke projecten ondersteunt Stichting Armoedefonds?
Ons doel is het bestrijden van armoede, door het financieel ondersteunen van lokale hulporganisaties die actief zijn op het gebied van armoedebestrijding. Het Armoedefonds ondersteunt alleen directe en concrete hulp. Geen wetenschappelijk onderzoek, symposia en congressen, beleidsplannen, boeken, documentaires etc.
Ik heb financiële hulp nodig, kan ik bij Stichting Armoedefonds terecht?
We geven geen individuele steun, omdat iedere vraag heel specifiek is en we geloven in de kracht van lokale organisaties die de persoonlijke situatie van het individu kennen en daar de hulp op afstemmen. Het Armoedefonds ondersteunt alleen plaatselijke organisaties die zich bezig houden met directe armoedebestrijding. De website Hulpbijarmoede.nl brengt hulpzoekende en hulporganisaties samen. Vul je woonplaats in en krijg een overzicht van hulporganisaties in de buurt. Bezoek de website van een lokale hulporganisatie en kijk wat ze voor u kunnen betekenen.
Kan ik Stichting Armoedefonds steunen met goederen, zoals kleding of speelgoed?
Nee, Stichting Armoedefonds neemt geen kleding of speelgoed aan. Informeer in je gemeente waar je voedsel, kleding of speelgoed kunt schenken. Er zijn vele initiatieven en organisaties zoals een voedsel-, speelgoed- of kledingbanken. Maar ook kringloopwinkels die uw goederen graag innemen. Hygiëne- en verzorgingsproducten nemen wij wel aan. Deze mag je opsturen naar Stichting Armoedefonds, Antwoordnummer 10075, 5240 VB Rosmalen.
Onze organisatie heeft financiële steun nodig voor een project of activiteit, kan Stichting Armoedefonds helpen?
Heeft jouw organisatie behoefte aan steun voor een activiteit of project? Misschien kan het Armoedefonds helpen. Het is de overtuiging van het Armoedefonds dat alleen lokaal, zo veel mogelijk in direct contact met de armoede-doelgroepen, effectieve resultaten geboekt kunnen worden. Voor meer informatie over het indienen van een aanvraag bij Stichting Armoedefonds verwijzen wij je door naar de aanvraag pagina.
Ontvangen de bestuursleden van Stichting Armoedefonds een vergoeding voor hun bestuurswerkzaamheden?
De Raad van Toezicht houdt toezicht op het werk van de stichting. Zij benoemt en ontslaat de bestuurder en stelt de functiezwaarte en beloning vast. De aangestelde bestuurder wordt binnen de kaders van de beloningsregeling directeuren goede doelen beloond. De bestuurder is niet in loondienst. De medewerkers ontvangen een salaris dat passend is voor een organisatie als onze stichting en in de goede doelen sector.
Heeft Stichting Armoedefonds de ANBI-status?
Stichting Armoedefonds is door de Belastingdienst aangemerkt als ANBI (Algemeen Nut Beogende Instelling). Wij betalen daarom geen belasting over bijdragen die wij ontvangen en de plaatselijke organisaties die wij financieel steunen hoeven geen belasting te betalen over onze bijdrage. U vindt ons ook op de site van de Belastingdienst (anbi nr. 851609144).
Waar vind ik de jaarrekening?
De jaarrekening en het beleidsplan van Stichting Armoedefonds kunt u hier vinden.
Heeft Stichting Armoedefonds een CBF-Erkenning?
Stichting Armoedefonds is een Erkend Goed Doel. Alleen goede doelen die aan strenge kwaliteitseisen voldoen, kunnen de Erkenning krijgen. Zo kunt u ervan uitgaan dat Erkende Goede Doelen daadwerkelijk bijdragen aan een betere wereld, zorgvuldig omgaan met elke euro, verantwoording afleggen en zich onafhankelijk laten controleren. Bekijk ons CBF-Erkenningspaspoort.
Gebruiken jullie AI beelden?
We gebruiken op onze website en bij andere communicatieuitingen soms beelden die zijn gemaakt door AI, en fictieve namen. Dit zijn dus géén beelden van echte mensen. We willen wegens privacy redenen foto’s van fictieve mensen gebruiken, om zo de grote groep kwetsbare mensen die leven in armoede te beschermen.
Het Armoedefonds spreekt geregeld met mensen die het financieel zwaar hebben en de hulporganisaties die hen helpen. Omdat het taboe op armoede groot is, durft alleen niet iedereen hun verhaal openlijk te delen. Maar mensen die in armoede leven vinden het vaak wel belangrijk dat datgene waar zij tegenaanlopen bekend wordt zodat er iets aan gedaan kan worden.
Door AI-beelden te gebruiken kunnen we wel laten zien waar mensen tegenaanlopen en wat de impact van armoede op het dagelijks leven is. Hoewel de beelden dus fictief kunnen zijn, zijn de verhalen die wij communiceren wél echt.
Waar kan ik een klacht indienen?
U kunt uw klacht over Stichting Armoedefonds, van welke aard ook, aan ons doorgeven. U kunt een e-mail sturen naar info@armoedefonds.nl of bellen naar 073-7440181 (op werkdagen van 09:00 tot 16:30 uur bereikbaar) of het klachtenformulier invullen. U kunt ook een brief sturen naar: Stichting Armoedefonds, De Grote Elst 52, 5246 JR Rosmalen.
Op uw klacht wordt uiterlijk binnen 5 werkdagen na ontvangst gereageerd. Mocht dit niet haalbaar zijn krijgt u van ons bericht. Klik op de link voor meer informatie over de klachtenregeling.
Met welk telefoonnummer belt Stichting Armoedefonds?
Ben je gebeld door Stichting Armoedefonds? Dat zou kunnen! Waarschijnlijk hebben we je geprobeerd te bereiken om je te vertellen over een van onze activiteiten en hoe jij die als (ex-) donateur kunt steunen. Hier staan de telefoonnummer waarmee wij bellen.
Kan ik voor Stichting Armoedefonds collecteren?
Het is niet mogelijk om met een collectebus op straat geld op te halen. Wel kunt u een ONLINE collectebus aanmaken via digicollect, deze online collectebus kunt u delen met uw vrienden, familie, collega’s en kennissen via Facebook, Twitter, LinkedIn, Google+, e-mail en WhatsApp.
Ik wil Stichting Armoedefonds steunen, hoe kan ik dit doen?
Wilt u het Armoedefonds voor langere tijd steunen? Word dan donateur. U kunt ons ook steunen met een eenmalige bijdrage. Of steun direct door een van onze projecten te ondersteunen.
Donateur
Ik zie dat ik kan steunen met 5 euro per maand? Kan ik ook met een lager bedrag per maand steunen?
Ja dat is mogelijk, u kunt zich inschrijven als donateur via het inschrijfformulier, een bedrag naar keuze selecteren of zelf een bedrag invullen, welke minimaal 2,50 euro moet zijn. Bent u al donateur en wilt u uw donatiebedrag verlagen? Neem hiervoor contact met ons op via donateurs@armoedefonds.nl of bel naar (073) 69 11 229 op werkdagen tussen 10:00 – 16:00 uur.
Ik wil anoniem doneren
Wilt u graag een bijdrage leveren maar niet uw gegevens opgeven? U kunt anoniem doneren via Geef.nl. Of maak gebruik van Tikkie om een donatie doen.
Hoe geef ik een wijziging door?
Is uw adres gewijzigd, heeft u een nieuw rekeningnummer of e-mailadres of wilt u uw maandelijkse bijdrage veranderen? Stuur een e-mail naar donateurs@armoedefonds.nl vermeld daarbij uw naam en adres waarmee u bij ons bekend bent en geef aan welke gegevens u wilt laten wijzigingen.
Hoe informeert Stichting Armoedefonds haar donateurs over de besteding van de ontvangen financiële bijdragen?
Stichting Armoedefonds geeft een aantal keer per jaar een (e-mail)nieuwsbrief uit. Donateurs ontvangen automatisch deze nieuwsbrief. Wilt u op de hoogte blijven van het actuele nieuws? Abonneer u dan op onze digitale nieuwsbrief, onderaan deze pagina kunt u zich inschrijven voor onze digitale nieuwsbrief. U kunt ook vriend van ons worden op Facebook en ons volgen op Twitter.
Online partijen vragen geld voor opzegging
Helaas hebben wij geen invloed op deze online ‘opzeg’ partijen die geld vragen voor het doorzetten van een opzegging. Wij verzoeken uw opzegging altijd direct aan ons door te geven. Dit kan per e-mail, per post of telefonisch. Het Armoedefonds brengt geen kosten in rekening voor het verwerken van de opzegging.
Wanneer u zich wilt afmelden als donateur van Stichting Armoedefonds, dan kunt u dit doen door:
- een e-mail te sturen naar donateurs@armoedefonds.nl Vermeld alstublieft uw naam en adres en dat zich wilt afmelden.
- ons te bellen op werkdagen tussen 10:00 en 16:00 uur via telefoonnummer: (073) 69 11 229.
- stuur een brief naar: Stichting Armoedefonds, De Grote Elst 52, 5246 JR Rosmalen. Vermeld alstublieft uw naam en adres en dat u zich wilt afmelden.
Hoe kan ik mijn donateurschap stopzetten?
Wanneer u zich wilt afmelden als donateur van Stichting Armoedefonds, dan kunt u dit doen door:
- een e-mail te sturen naar donateurs@armoedefonds.nl Vermeld alstublieft uw naam en adres en dat zich wilt afmelden.
- ons te bellen op werkdagen tussen 10:00 en 16:00 uur via telefoonnummer: (073) 69 11 229.
- stuur een brief naar: Stichting Armoedefonds, De Grote Elst 52, 5246 JR Rosmalen. Vermeld alstublieft uw naam en adres en dat u zich wilt afmelden.
Waarom doet Stichting Armoedefonds aan huis-aan-huis voorlichting?
Voor Stichting Armoedefonds is voorlichting geven aan huis of op straat van groot belang. Als startend fonds moeten wij mensen vertellen over armoede. Op armoede rust een taboe en dat willen wij doorbreken om adequate hulp te kunnen (laten) geven en te kunnen (laten) zoeken. Je zult zien dat bij onze huis aan huis activiteiten voorlichting en werving van donateurs hand in hand gaan. Dit is normaal voor goede doelen en richtlijn 650 art 325 van de jaarverslaglegging voorziet daar ook in. Stichting Armoedefonds is een onafhankelijke stichting. Structurele donateurs die via huis-aan-huis bezoeken binnen komen helpen ons onze activiteiten uit te voeren.
Huis-aan-huis voorlichting
Hoe herken ik de mensen van Stichting Armoedefonds?
De mensen van Stichting Armoedefonds bezoeken diverse wijken in Nederland, zij kunnen zich legitimeren, dragen een pasje van Stichting Armoedefonds en hebben voorlichtingsmateriaal en een tablet bij zich.
Ik heb aan de deur een machtiging toegezegd en ben donateur geworden, wat gebeurt er nu?
Je ontvangt mogelijk binnen 1 week een welkomstgesprek waarin wij je gegevens controleren. Vervolgens sturen wij je een bevestiging per post waarmee we je verwelkomen als donateur van Stichting Armoedefonds. Mochten wij je telefonisch niet kunnen bereiken ontvang je binnen 3 weken de bevestiging per post.
Ik heb een machtiging toegezegd en ben donateur geworden, zit ik er nu aan vast?
We hopen dat je Stichting Armoedefonds wilt steunen met een maandelijkse bijdrage voor langere tijd. Je kunt je donateurschap op elk gewenst moment wijzigen of stop zetten, neem hiervoor contact met ons op. Je kunt ons bereiken op werkdagen tussen 10:00 en 16:00 uur via telefoonnummer (073) 69 11 229 of stuur een e-mail naar donateurs@armoedefonds.nl met je naam en adresgegevens.
Welke kosten zijn er gemoeid met de inzet van deze huis aan huis bureaus?
Een van de richtlijnen in de sector is dat de wervingskosten minder dan 25% bedragen van de inkomsten. Hieronder vallen onder meer de kosten van huis aan huis bureaus. Het CBF houdt hier toezicht op.
Er is kritiek, dat een aantal wervingbureaus aanzienlijke vermogens verdiend heeft met geld van goede doelen.
Als er met bedrijven gewerkt wordt, is er geld mee gemoeid en wordt er door bedrijven als het goed is ook winst gemaakt, zij zijn immer geen goede doelen. We werk(t)en bijvoorbeeld ook met Office 365, Facebook, Google, de STER, de Krant etc. etc.). Wij houden de kosten zo laag mogelijk en onderhandelen met iedere leverancier en dus ook met de bureaus over scherpe prijzen. Anderzijds zijn het bedrijven die niet alleen voor goede doelen werken maar ook voor commerciële partijen, zoals energie, kabel en telecombedrijven.
Waarom staat Stichting Armoedefonds niet in het collecterooster van mijn Gemeente?
Bij veel Gemeenten is geen ventvergunning nodig om actief te zijn voor huis-aan-huis bezoeken. Daarom kunnen wij actief zijn in de gemeente, zonder dit te hoeven melden. Hierbij worden wij dus ook niet opgenomen in het collecterooster (bij een collecte haalt men met een collectebus contant geld op, dat doet Stichting Armoedefonds niet).
Hoe lang duurt het voordat de kosten van het werven zijn terugverdiend?
Elke donatie komt direct ten bate van het goede doel. Er wordt niet verrekend met een bureau. Uiteraard sturen bureaus wel facturen voor hun werk. Net als andere bedrijven die voor ons werken.
Fondsenwerving kost nu eenmaal geld. Hoe je het ook organiseert. Welke mogelijkheid je ook inzet. Door professionele bureaus in te schakelen zijn de risico’s en kosten beter te managen. Het werven van een donateur is het goedkoopst als deze spontaan inschrijft. De vraag is hoe een donateur dan wist dat het Armoedefonds bestaat.
Lopen jullie met een collectebus op straat?
Nee, Stichting Armoedefonds haalt geen contant geld op langs de deuren, wij collecteren niet met een collectebus op straat. Helaas is onze naam onlangs wel voor deze praktijken gebruikt. Wij betreuren het zeer dat er mensen zijn die misbruik maken van onze naam en uw vrijgevigheid. Wij adviseren geen geld te geven en de politie in te schakelen.
Stichting Armoedefonds verkoopt geen kaarten of andere spullen aan de deur
Stichting Armoedefonds verkoopt geen goederen aan de deur. Helaas is onze naam onlangs wel voor deze praktijken gebruikt. Wij betreuren het zeer dat er mensen zijn die misbruik maken van onze naam en uw vrijgevigheid. Wij adviseren geen geld te geven en de politie in te schakelen.