woensdag 18 september 2024

Prinsjesdag: Reactie Armoedefonds op de plannen van het kabinet 

Armoede aanpakken is keuzes maken. Stichting Armoedefonds constateert dat de plannen van het nieuwe kabinet geen sterke focus hebben op het daadwerkelijk bestrijden en terugdringen van armoede in Nederland. De doelstelling van het kabinet om het aantal mensen dat in armoede leeft gelijk te houden, toont te weinig ambitie. Het aantal mensen dat noodgedwongen in armoede leeft, moet juist dalen. De huidige plannen zijn daarvoor niet voldoende. Armoede vraagt om krachtige keuzes, en die worden nu niet gemaakt.  

Structureel andere keuzes zijn nodig

Het uitstellen van belangrijke keuzes, zoals het verhogen van het minimumloon, zorgt ervoor dat mensen in een kwetsbare positie blijven hangen in bestaansonzekerheid. Het Armoedefonds spreekt dagelijks met mensen en hulporganisaties die actief zijn in de armoedebestrijding. Keer op keer wordt ons duidelijk: er zijn structureel andere keuzes nodig om te zorgen dat iedereen in Nederland voldoende geld heeft om rond te komen en normaal mee te kunnen doen.  

Kinderarmoede blijft gelijk

Geen enkel kind zou in armoede mogen opgroeien. De inzet van het kabinet om het aantal kinderen dat onder de armoedegrens leeft gelijk te houden is ondermaats. Hoewel het kindgebonden budget wordt verhoogd, is dit niet voldoende. Het is essentieel dat de regering langdurig investeert in structurele oplossingen voor kinderarmoede, zoals het verhogen van het loon van ouders en het verbeteren van toegang tot essentiële middelen zoals schoolspullen en menstruatieproducten. Zo worden kinderen niet belemmerd in hun ontwikkeling en schoolprestaties. 

Koopkracht neemt iets toe maar ongelijkheid wordt groter 

Daarnaast zien we dat het koopkrachtbeleid de ongelijkheid vergroot. Mensen die het het hardste nodig hebben worden niet voldoende gehoord en geholpen. De eerder beloofde lastenverlichting wordt slechts deels ingevoerd. Mensen met een uitkering worden daarmee het hardste geraakt. Te grote groepen mensen komen al jaren niet rond. De lichte koopkrachtstijging is niet voldoende om dat te bestrijden. Daarmee wordt armoede niet structureel aangepakt.  

Armoedefonds: maak werk van bestaanszekerheid

Er zijn langdurige oplossingen nodig om armoede te verzachten en bestrijden. Het Armoedefonds roept het kabinet daarom op om de volgende drie punten prioriteit te geven om daadwerkelijk werk van bestaanszekerheid te maken: 

  1. Verhoog het minimumloon en uitkeringen om mensen structureel uit de armoede te helpen.  
  2. Steun lokale armoedehulporganisaties zodat zij de directe hulp kunnen blijven bieden die hard nodig is. 
  3. Verleng het project tegen menstruatiearmoede zodat volwassenen én kinderen toegang hebben tot de benodigdheden om volwaardig aan de samenleving deel te nemen en zij niet noodgedwongen school, werk of sport moeten missen bij een gebrek aan basisverzorgingsproducten.

     

    De plannen van het kabinet missen lef op het gebied van armoedebestrijding. Er is meer nodig om armoede aan te pakken en de bestaanszekerheid te vergroten. Het Armoedefonds zal blijven pleiten voor de noodzakelijke maatregelen om armoede structureel te verminderen.  

Help mee

De plannen uit het regeerprogramma zorgen er niet voor dat armoede structureel zal afnemen. Kom daarom zelf in actie. Deel dit bericht of doneer. Samen bestrijden en verzachten we armoede.

Volg Armoedefonds op social media