Oproep aan de Tweede Kamer: zet aanpak menstruatiearmoede voort

maandag 2 december 2024

De aanpak van menstruatiearmoede door het Armoedefonds komt mogelijk onder druk te staan. Daarom roept het Armoedefonds op: zet de aanpak voort. Op dit moment bestrijdt het Armoedefonds menstruatiearmoede met MUP’s (Menstruatieproducten Uitgiftepunten). Ruim 170.000 jonge meisjes en vrouwen met geldzorgen worden zo geholpen met gratis menstruatieproducten.

De gevolgen van menstruatiearmoede zijn groot: meisjes missen school of sport en vrouwen kunnen soms niet naar hun werk toe. Dankzij de samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het Armoedefonds het aantal MUP’s kunnen uitbreiden tot 2.479 punten. Daarmee bereiken we 170.000 meisjes en vrouwen door heel Nederland. Neighbourhood Feminists maakte laatst bekend dat ruim 400.000 meisjes en vrouwen leven in menstruatiearmoede. Het Armoedefonds maakt dus een grote impact binnen deze groep.  

We horen van ouders dat ze kinderen thuishouden van school, omdat ze geen maandverband kunnen betalen.

Behoud aanpak menstruatiearmoede

De bevoorrading van de MUP’s dreigt onder druk te komen staan als in maart de bijdrage van het ministerie stopt. Dat heeft gevolgen voor de jonge meisjes en vrouwen die van de MUP’s gebruikmaken. Zo zegt een MUP: “Het uitdelen van menstruatieproducten zorgt dat meisjes er vanuit kunnen gaan dat ze maandelijks voldoende producten hebben. Als wij geen MUP meer zouden zijn, kunnen ze dit simpelweg niet kopen. Dat heeft sociale consequenties zoals niet naar school of werk gaan.”

Bij het bespreken van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken dienen Volt en GroenLinks-PvdA een amendement in om de aanpak van menstruatiearmoede te behouden. Het Armoedefonds en de MUP’s roepen op om deze aanpak door te zetten.

Bekijk via deze link of de knop hieronder de factsheet over onze aanpak tegen menstruatiearmoede.

Volg Armoedefonds op social media