Zet je als gemeente in tegen menstruatie-armoede

Menstruatie armoede is een dringend probleem dat veel vrouwen treft. Samenwerking met gemeenten is essentieel om dit probleem aan te pakken. Als gemeente kunt u een cruciale rol spelen waardoor de aanpak van menstruatiearmoede in uw gemeente gewaarborgd blijft. Door budget beschikbaar te stellen voor menstruatieproducten kunnen wij dit samen doen.

Als Stichting Armoedefonds willen we graag met u samenwerken en ons netwerk van gemeenten uitbreiden om de continuïteit van onze inspanningen te waarborgen en ervoor te zorgen dat er voldoende voorraad is bij onze uitgiftepunten. Samen zorgen we ervoor dat vrouwen in uw gemeente toegang hebben tot de benodigde menstruatieproducten. Stichting Armoedefonds werkt samen met ruim 70 gemeenten om zoveel mogelijk mensen te bereiken en ervoor te zorgen dat niemand vanwege menstruatiearmoede thuis hoeft te blijven van werk of school. Ons doel is om een duurzaam en inclusief initiatief op te zetten dat menstruatie-armoede bestrijdt en ervoor zorgt dat niemand beperkt wordt in deelname aan school, werk of andere activiteiten vanwege menstruatie.

Hoe werken we? 
  • Samenwerkingsovereenkomst: We stellen een samenwerkingsovereenkomst op met een looptijd van één jaar. Na het eerste jaar zullen we gezamenlijk de resultaten evalueren en bespreken en indien gewenst onze samenwerking voortzetten. Hier kunt u de standaard overeenkomst inzien.
  • Uitgiftepunten: We zullen in uw gemeente verschillende uitgiftepunten realiseren (MUP’s) denk hierbij aan scholen, maatschappelijke hulporganisaties, bibliotheken, de Voedselbank en particuliere initiatieven zoals deelkastjes, minibiebs of weggeefkastjes. Bij het selecteren van de uitgiftepunten streven we naar laagdrempelige locaties die de doelgroep bereiken en enthousiast zijn om aan dit initiatief deel te nemen. U als gemeente draagt bij doormiddel van suggesties vanuit uw gemeente voor mogelijke uitgiftepunten.
Wat bieden wij?
  • Het Armoedefonds neemt de volledige uitvoering op zich, inclusief de levering van de menstruatieproducten en het opzetten van de uitgiftepunten in uw gemeente.
  • We bieden een assortiment menstruatieproducten aan in de vorm van dozen, waarvan de inhoud kan variëren op basis van beschikbaarheid van producten. Naast reguliere producten hebben we ook duurzame opties zoals menstruatiecups en wasbaar maandverband beschikbaar.
  • Het Armoedefonds koppelt het aantal verstrekte dozen menstruatieproducten terug naar uw gemeente. Als er meer dozen nodig zijn vanwege een hoge behoefte, zullen we dit tijdig aan u communiceren. Bij minder afgenomen dozen kan de duur van de uitgifte worden verlengd.
Wat betekent dit voor uw gemeente?

Door samen te werken met Stichting Armoedefonds kunt u rekenen op een professionele aanpak, ontzorging en een gezamenlijke inzet voor bewustwording en taboedoorbreking. Laten we samen een inclusieve samenleving creëren waarin menstruatie geen belemmering vormt voor volledige participatie. Bent u geïnteresseerd in een samenwerking vul dan onderstaand formulier in, wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op!

Aanmeldformulier gemeenten

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Samenwerkende gemeenten: 

Gemeente Achtkarspelen
Gemeente Altena
Gemeente Alphen aan den Rijn
Gemeente Amsterdam
Gemeente Assen

Gemeente Bergen op Zoom
Gemeente Beuningen
Gemeente Bodegraven-Reeuwijk
Gemeente Boekel
Gemeente Breda
Gemeente Coevorden
Gemeente Cranendonck
Gemeente de Bilt
Gemeente de Fryske Marren
Gemeente Den Haag
Gemeente Diemen
Gemeente Dongen
Gemeente Dronten
Gemeente Dordrecht
Gemeente Ede
Gemeente Eindhoven
Gemeente Enschede
Gemeente Etten-Leur
Gemeente Geldrop-Mierlo
Gemeente Goes
Gemeente Gorinchem
Gemeente Gouda

Gemeente Groningen
Gemeente Haarlemmermeer
Gemeente Halderberge
Gemeente Harderwijk
Gemeente Heemstede
Gemeente Heerde
Gemeente Heerenveen
Gemeente Hilversum
Gemeente Kampen
Gemeente Kapelle
Gemeente Koggenland
Gemeente Krimpen aan den IJssel
Gemeente Lansingerland

Gemeente Leeuwarden
Gemeente Leiden
Gemeente Leidschendam-Voorburg
Gemeente Meerssen

Gemeente Medemblik
Gemeente Meierijstad
Gemeente Nieuwegein
Gemeente Nijmegen
Gemeente Noard East Fryslan
Gemeente Nunspeet
Gemeente Opmeer
Gemeente Ooststellingwerf
Gemeente Oostzaan
Gemeente Purmerend
Gemeente Renkum
Gemeente Rhenen
Gemeente Rijswijk
Gemeente Roosendaal
Gemeente Rotterdam
Gemeente Schagen
Gemeente Soest
Gemeente Stede Broec
Gemeente Steenbergen

Gemeente Sudwest Fryslân
Gemeente Terneuzen
Gemeente Texel
Gemeente Tynaarlo
Gemeente Venlo
Gemeente Venray
Gemeente Vijfheerenlanden
Gemeente Vlaardingen

Gemeente Westerwolde
Gemeente Westland
Gemeente Weststellingwerf
Gemeente Wijk Bij Duurstede
Gemeente Woerden
Gemeente Wormerland
Gemeente Zaanstad
Gemeente Zeist
Gemeente Zevenaar
Gemeente Zutphen