Het belang van MUP’s op alle scholen
1 op de 8 menstruerende vrouwen heeft te maken met menstruatiearmoede. Steeds vaker kunnen deze meisjes en vrouwen dan terecht bij een MUP en ook steeds meer scholen huisvesten een MUP. Inmiddels is er in 752 scholen een MUP te vinden.
Geeta Akloe, verzuimcoördinator bij het Edith Stein College in Den Haag, weet als geen ander hoe belangrijk het voor leerlingen is om gebruik te kunnen maken van een MUP. “We merken echt dat leerlingen er behoefte aan hebben. Dat horen we ook van ze terug, ze zijn enorm positief. De MUP in combinatie met een gezond ontbijt bijvoorbeeld heeft er echt voor gezorgd dat er veel minder kinderen ziek naar huis gaan.”
Schaamte rondom menstruatie
“Als je geen geld hebt voor menstruatieproducten, kan dat heel erg voelen alsof je er niet bij hoort”, legt Puk Donken uit, voorzitter van LAKS. Daarbij ligt er tegenwoordig nog steeds een taboe op het openlijk bespreken van menstruatie. Ook Akloe merkt dat leerlingen het soms eng vinden om bij haar langs te komen. “Leerlingen krijgen ieder schooljaar aan het begin van het jaar een bericht over de MUP”, legt Akloe uit. Zo is iedereen op de hoogte van het bestaan van de MUP.
Die openheid is belangrijk, zo vindt ook Donken. “We zouden graag zien dat scholen dit ieder jaar openlijk bespreken. Zodat alle leerlingen ten eerste weten dat er een MUP is op school, maar ook dat ze weten dat er niets is om je voor te schamen.”
De MUP in combinatie met een gezond ontbijt heeft er echt voor gezorgd dat er veel minder kinderen ziek naar huis gaan.”
Een MUP opstarten
Voor het opstarten van een MUP heb je niet eens zo veel nodig, volgens Akloe. “Het belangrijkste is dat je er een ruimte voor hebt”, legt ze uit. Menstruatieproducten moeten natuurlijk ook altijd op voorraad zijn; bij het Edith Stein College worden deze door de gemeente verzorgd. Ook kun je het Armoedefonds om hulp vragen.
Het LAKS heeft wel een ideale visie voor de plaats van een MUP. “Er heerst best wat schaamte rondom menstruatiearmoede en het kan voor leerlingen best een drempel zijn om hier gebruik van te maken. Leerlingen gaven tijdens onze gesprekken ook aan, dat ze niet altijd naar een docent of coördinator durven te stappen. Het liefst zien wij daarom MUP’s waar leerlingen niet om iets hoeven te vragen, maar zelf gewoon de producten kunnen pakken. De wc’s zijn daar natuurlijk een goede plek voor.”
Wil jij ook een MUP worden? Of wil jij menstruatiearmoede verzachten door MUP’s te steunen? Jou hulp is hard nodig!