Menstruatiearmoede
1 op de 8 vrouwen kon in 2024 de benodigde menstruatieproducten niet betalen, blijkt uit onderzoek van Neighbourhood Feminists. Zij hebben te maken met menstruatiearmoede. Dit kan grote gevolgen hebben: meisjes en vrouwen gaan bijvoorbeeld niet naar school, missen een proefwerk of blijven thuis van werk. Dit allemaal door gebrek aan menstruatieproducten en de schaamte en ongemak die het met zich mee brengt.
Wat is Menstruatiearmoede?
Menstruatiearmoede betekent het maandelijks niet kunnen betalen van de benodigde menstruatieproducten, vanwege financiële problemen. Denk hierbij aan producten zoals maandverband of tampons. Voor 1 op de 8 vrouwen is dit de harde realiteit. Zij kunnen vaak maandelijks niet de producten betalen die zij hard nodig hebben.
Het niet kunnen betalen van menstruatieproducten kan grote gevolgen met zich mee brengen. Op deze pagina lees je onder meer over de gevolgen en cijfers van menstruatiearmoede.
MUP
Het Armoedefonds stelt gratis menstruatieproducten beschikbaar via MUP’s (menstruatieproducten uitgiftepunten). Om zo menstruatiearmoede te stoppen. We willen meisjes en vrouwen zelf de keus bieden om een product uit te kiezen dat bij hen past en dat zij comfortabel vinden. Daarom bieden we verschillende soorten, maten en merken maandverband en tampons aan. Ook zijn er menstruatiecups beschikbaar. Met al onze MUP’s bereiken wij nu zo’n 170.000 meisjes/vrouwen in Nederland.
Cijfers
In 2024 bracht Neighborhood Feminists een nieuw onderzoek uit over menstruatiearmoede. Hier enkele cijfers:
13% van de vrouwen die menstrueren in Nederland kon in 2024 niet de producten betalen die zij nodig hadden.
765.000 mensen in Nederland hadden in 2024 moeite met toegang krijgen tot de menstruatieproducten die zij nodig hebben. 400.000 vrouwen hiervan konden zich op geen enkel moment menstruatieproducten veroorloven
1 op de 8 vrouwen kunnen niet altijd menstruatieproducten betalen
1 op de 5 vrouwen die leven in menstruatiearmoede moesten hun dagelijkse routines aanpassen.
Meer dan 610.000 vrouwen moesten terugvallen op slechte alternatieven van menstruatieproducten, zoals toiletpapier.
Gevolgen van menstruatiearmoede
Menstruatiearmoede kent enkele (in)directe gevolgen:
1. Armoedestress. Dit houdt in dat iemand stress ervaart door directe gevolgen van het leven onder of rondom de armoedegrens. Dit kan effect hebben op de (mentale) gezondheid van een persoon. Het kan namelijk uitmonden in sociale isolatie, burn-outklachten of zelfs angststoornissen. Ook kan het aanzienlijk effect hebben op het zelfvertrouwen van iemand wanneer er een gebrek is aan juiste verzorging.
2. Fysieke gezondheidsklachten. Het niet kunnen bekostigen van menstruatieproducten, zoals maandverband, kan ook gevolgen hebben voor iemands gezondheid. Een gebrek aan hygiëne kan namelijk leiden tot ernstige infecties of zelfs langdurige ziektes. Deze gezondheidsrisico’s kunnen ervoor zorgen dat iemand in een vicieuze cirkel belanden, waardoor het steeds moeilijker is om uit armoede te komen. Zonder toegang tot basisproducten zoals maandverband of tampons kunnen mensen zich minder goed verzorgen.
3. Ongelijke kansen. Veel vrouwen die menstruatiearmoede ervaren moeten noodgedwongen werk of school afmelden. Doordat zij geen menstruatieproducten kunnen veroorloven moeten zij thuis blijven. Het moeten missen van belangrijke werkoverleggen, toetsen of examens zorgt voor ongelijke kansen.
Help je mee?
Met jouw steun kunnen veel vrouwen en meisje geholpen worden aan de producten die zij hard nodig hebben. Met 5 euro in de maand help je al vrouwen en meisjes aan menstruatieproducten.