vrijdag 11 oktober 2024

Armoedefonds ziet toenemende druk op lokale armoedehulporganisaties

Lokale armoedehulporganisaties staan onder toenemende druk. De helft van de hulporganisaties ziet een stijging in het aantal hulpvragen en een grote meerderheid verwacht dat deze de komende tijd zullen blijven toenemen. Ook is er een verdubbeling in het aantal organisaties dat aangeeft dat hun voortbestaan op het spel staat. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Stichting Armoedefonds naar de impact van armoede op lokale armoedehulporganisaties, van voedselhulporganisaties tot kledingbanken.


Zorgwekkende trend

De nieuwste cijfers van het Armoedefonds tonen een zorgwekkende trend: de helft van de hulporganisaties zag het afgelopen half jaar een stijging in hulpvragen, vooral onder alleenstaande ouders. Mensen worstelen met huishoudelijke kosten (zoals boodschappen), kampen met schulden of hebben geen of te weinig financiële buffers. Hulporganisaties zien hierdoor veel vraag naar menstruatieproducten, wasmiddel, shampoo en andere verzorgingsproducten. Lotte Meerhoff, woordvoerder van het Armoedefonds: “Zonder de inzet van lokale hulporganisaties zou de armoedeproblematiek in Nederland nog schrijnender zijn. Deze organisaties bieden essentiële steun aan mensen die dagelijks worstelen met geldzorgen”.

Voortbestaan op het spel

Hoewel meer dan de helft van de hulporganisaties financieel stabiel is, kampt 6% met ernstige problemen waardoor het voortbestaan op het spel staat. Dat is bijna dubbel zoveel als een jaar geleden. Eén op de drie hulporganisaties heeft een tekort aan vrijwilligers en/of betaalde krachten. Dit zorgt er mede voor dat er meer druk op lokale hulporganisaties komt te liggen. Toch is er ook goed nieuws: de meeste hulporganisaties bieden maatwerk en kijken wat iemand nodig heeft, zodat iedereen die hulp zoekt, geholpen kan worden. Zo ook Mohamed van Stichting Inclusie: “Levensmiddelen zoals eten en drinken zijn duurder geworden. Mensen komen gewoon niet meer rond elke maand.”

Toenemende druk vraagt om steun

“Als een hulporganisatie noodgedwongen haar deuren sluit, verliezen mensen in armoede een van de weinige plekken waar zij terecht kunnen voor hulp en ondersteuning. De toenemende druk op deze organisaties vraagt daarom om meer aandacht en financiële steun”, aldus Meerhoff.


Voor meer informatie over het onderzoek kunt u contact opnemen met Lotte Meerhoff (woordvoerder Armoedefonds) via 0642653753 of door een mail te sturen aan pers@armoedefonds.nl

Volg Armoedefonds op social media